Кристиан Вигенин: БСП се стреми да бъде трансмисия между протестиращите и парламента

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В разговора в студиото на "Още от деня" Кристиан Вигенин, председател на НС от БСП, коментира възникналата днес ситуация във фоайето на парламента. Днес там се барикадираха представители на проекта на Мая Манолова и майките от движението "Системата ни убива", след като им беше отказан достъп, за да да връчат на депутатите декларация с искане за оставка на Бойко Борисов. Вигенин изтъкна, че единствената парламентарна група, която е приела среща с протестиращите е била тази на БСП.

В отговор на някои спекулации, че социалистите не са оглавили протеста, Вигенин беше категоричен: всяка вечер в него участват представители на партията.

"Но нека кажем така: всеки има своята роля в това. Ние заедно се борим срещу мафията във властта, искаме да се сложи край на този модел и нашата ценност като партия е, че ние сме парламентарно представени и се опитваме чрез участието в работата на парламента да бъдем трансмисията между протеста и парламента."

Кристиан Вигенин съобщи, че БСП е поискала главният прокурор да дойде отново в парламента, за да се отчете за периода, в който той е на тази длъжност. Сред депутатите има принципно съгласие с това предложение, но тук, по думите на социалиста, много важна е отговорността на председателя на НС Цвета Караянчева. От екрана на БНТ Вигенин призова Гешев да уважи парламента и да се отчете за своята дейност.

По отношение на новите изборни правила и отхвърленото предложение социалистите да оглавят евентуално ЦИК Вигенин каза:

"Безсмислено е да си играем на тези игрички, тъй като ЦИК ще трябва да работи по закона, приет от НС. В това НС ние нямаме мнозинство. Това НС днес се отказа на практика от машинното гласуване. Какъв е смисълът БСП да оглавява ЦИК, за да легитимира един мъртво роден закон?"

Вигенин коментира резултатие от завършилия пряк избор на лидер на БСП, който беше спечелен с голямо мнозинство от Корнелия Нинова. Той подчерта, че гласувайки за нея, близо 70% от членовете на партията са подкрепили вътрешнопартийните реформи, но призна и за поредица от саботажи да се опорочи демократичният избор.