Кристиан Вигенин: Който и да е министър-председател, България няма да остане без пари от европейския бюджет

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Не виждам основания за кой знае каква гордост от страна на премиера, че България е получила едни пари, на които така или иначе има право", така коментира Кристиан Вигенин, зам.-председател на НС от БСП, в "Още от деня" 29 млрд. евро, които страната ни ще получи от ЕС за следващия 7-годишен период. И поясни, че когато министър-председателят е тръгнал за Брюксел, за България са били планирани повече средства, отколкото когато се е върнал. Вигенин подчерта, че Борисов в противоречие на правилника на НС не намира за нужно да информира парламента с какъв мандат, с какви цели отива на заседанията на Европейския съвет, нито информира народните представители след това и това е неглижиране на тази институция.

"Смятам, че институционалната култура изисква министър-председателят да информира не през медиите и фейсбука си, а да информира в Народното събрание", заяви заместник-председателят на НС от БСП.

Тези 29 млрд. евро са средства, на които ние ще имаме право. За да успеем да ги получим, имаме да свършим много работа и тези средства в много по-голяма степен са обвързани с върховенството на закона.

"Европейските лидери и Европейската комисия все по-отчетливо поставят въпроса за това, че не може с европейски средства да се финансират правителства, които злоупотребяват с тези средства", каза Кристиан Вигенин.

Той припомни, че и в момента изпълняваме предишната 7-годишна финансова рамка. От всички пари, на които имаме право от ЕС, към днешна дата са разплатени към 36% и нещо. ЕС има определена насока в политиката и ние в нашите действия и програми трябва да се съобразим по отношение на иновациите, модерната икономика, електронното управление, по отношение на екологичните аспекти на политиката и икономиката, защото един от големите проблеми, с които ще се сблъскаме е декарбонизацията - проблем с нашите ТЕЦ, които са на въглища, тъй като са намалени средствата за това. И коментира, че по тези теми трябва да се научим да говорим по-експертно, защото "който и да е министър-председател, България няма да остане без пари от европейския бюджет".

За вота на недоверие вчера Вигенин коментира, че това е първият вот, който е с пълна подкрепа на хората от площадите, въпреки че не мина. Хората от протестите викат "Оставка" за правителството, защото им омръзна да живеят в страна, в която корупцията и мафията са овладели институциите и обществения ресурс, включително и европейските средства, подчерта депутатът от БСП.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад