Кристиан Вигенин: Не чухме сериозни аргументи в подкрепа на вноса на украинско зърно

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не чухме сериозни аргументи в подкрепа на вдигането на забраната за внос на украинско зърно. Това заяви в предаването "Още от деня" заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин.

"Смятаме, че мярката е необходима за защита на българските производители, на българските потребители също, тъй като нееднократно е повдиган въпросът за качеството на пшеницата, която се внася от Украйна, както и на други продукти. Изискванията към производството в рамките на ЕС са много по-високи и не сме убедени в каква степен това, което се внася от Украйна отговаря на тези критерии и изисквания", коментира той и допълни:

"Не смятаме, че аргументът, че по този начин ще бъдат намалени цените за потребителите на хляб и хлебни изделия е валиден, защото, както се оказа, голяма част, ако не и всички производители на хлебни изделия не ползват украинска пшеница заради съмнения в качеството. Използват българска."

Вигенин изрази подкрепа за действията, които ще предприемат земеделските производители в отговор на вдигнатата забрана и определи политиката на правителството и на парламента в тази посока като необяснима.

По думите му могат да се намерят други форми за подкрепа на Украйна и насочване на износа на пшеница.

"Може да се предвидят коридори които да минават през страните, но да стигат някъде другаде - там, където реално имат нужда от нея, но не от пшеница, която ще подбие качеството и цените на българския пазар", посочи той.

Кристиан Вигенин повтори отново категоричната позиция на БСП, която е България да не бъде ангажирана във войната между Русия и Украйна чрез предоставяне на военна помощ. Той каза още, че има индикации, че България ще предостави на Украйна зенитно-ракетните си комплекси С-300. Същевременно ние няма с какво да ги заменим, а те пазят АЕЦ "Козлодуй" и столицата София.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад