Кристиан Вигенин: Няма да стигне времето да бъдат приети законопроектите за контрол на главния прокурор

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С голямо мнозинство бяха приети законопроектите, които се отнасят за отговорността и разследване на главния прокурор, каза в "Още от деня" Кристиан Вигенин, зам-председател на НС от БСП. Според него, обаче, няма да стигне времето на този парламент, за да бъдат гласувани на второ четене, тъй като процедурата предвижда да бъдат обобщени в общ законопроект от комисията, след което да се обяви в зала и тогава започват да текат сроковете между първо и второ четене.

Вигенин изрази оптимизъм, че има разбиране за нуждата от съдебната реформа, има  разбиране, че трябва да има контрол над дейността на главния прокурор.

От БСП настояват за разглеждане от този парламент на Кодекса на труда, защото той е минал на първо четене почти без гласове "против" и "въздържал се".

"Ето това е хитруването и лъжите на десницата, вклкючително на ГЕРБ като първа политическа сила, защото по тяхно предложение влезе като първа точка за днес, след което председателят на групата на ГЕРБ представи съвсем различен дневен ред, според който нямаше вече КТ, а това е важно, защото става въпрос за 850 лв. минимална заплата - това е същността на този проект", заяви Вигенин.

И подчерта, че днес е било прието предложението на БСП за безплатни учебници от 1 до 12 клас без гласове "против" и "въздържал се". Защо това може, а минималната заплата не може, попита зам-председателят на НС от БСП.

Вигенин беше категоричен, че политическото гласуване за контрола на главния прокурор днес е показало ясно, къде е тяхното място.

"Вярвам, че това е първа много важна стъпка. Основните политически формации, които ще бъдат и в следващото Народно събрание, да пшсотигнат съгласие по тези теми", подчерта той.

На въпрос дали са в спор с Румен Радев ли влизат кого обичат повече социалистите - БСП или президента, Вигенен заяви: "Ние работим в различни орбити, ааз не мисля, че тук има тема за някакво противопоставяне".

Вижте цялото интервю във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад