Кристиан Вигенин: За БСП няма никакво съмнение, че управлението на ГЕБ беше корумпирано

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Всяка сериозна промяна в държавата води до стълкновения между институциите. Нормално е, когато едно минало не иска да си отиде, новото да се бори това да се случи. Така зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин коментира ареста на бившия премиер Бойко Борисов и войната между МВР и прокуратурата.

„Очевидно има проблеми, които са свързани с функционирането на някои от тези институции. Това не е нещо ново за нас. Ние очаквахме подобна съпротива от прокуратурата. Все още нямаме пълната информация, предполагам в следващите дни ще стане ясно доколко е бил погрешен подходът, ако е бил погрешен, на Министерството на вътрешните работи. Но че грешките трябва да бъдат наказани и всеки трябва да си получи възмездието – това няма съмнение“, каза Вигенин.

Допълни също, че за БСП няма никакво съмнение, че управлението на ГЕБ е било изключително корумпирано.

„Ние сме подавали поредица сигнали, особено през последните пет години. На почти всички от тях не беше обърнато никакво внимание. Ще дойде времето, когато всяко от тези неща ще бъде разследвано. Ако не с този главен прокурор, ще дойде времето, когато ще има прокурор, който ще иска да се види истината. И тези, които са трупали милиони на гърба на българските граждани, ще си получат заслуженото“, вярва Вигенин.

И подчерта, че борбата с корупцията и беззаконието трябва да се извършва по всички правила на закона, със спазване на правата на човека. Само така ще се покаже, че в България се работи по различен начин.

Кристиан Вигенин заяви, че ЕС и НАТО правят всичко по силите си, за да подкрепят Украйна в тази война. „Както и днес стана ясно на срещата на върха, НАТО няма намерение да налага със сила контрол върху въздушното пространство на Украйна, защото това на практика би означавало Трета световна война“, изрази притесненията си той.

„Подкрепата е безпрецедентна за Украйна. Както по отношение на помощта, която се оказва – преди всичко хуманитарна, но и военна, както беше обявена; солидарността с украинците, които напуснаха Украйна в търсене на спасение от войната, над 3 млн. вече са в ЕС, това е важна подкрепа. И е на ръба на възможното, което ЕС може да направи“, коментира още Вигенин.

Той смята, че санкциите срещу Русия ще имат ефект преди всичко върху невинните граждани. „От една страна руските, но тези санкции ще имат откат и при нас“.

Ефектът на санкциите отново е силно надценен, въпреки че някои казват, че това е безпрецедентно и този път ще има резултат. Заплахите със санкции, който познава малко по-добре Русия ще знае, че това няма да доведе до промяна на руската позиция. Трябва да засилят дипломатическите усилия, смята Кристиан Вигенин.

България има своето достойнство и то не може да бъде уронвано, от който и да е посланик. Всеки посланик е тук, за да поддържа отношения с нашата страна, а не да прави изявления и да дава оценки. От тази гледна точка смятам, че мярката, която предприема правителството – да бъде извикан за консултации българският посланик в Москва, е логична, каза Вигенин относно казуса с посланик Митрофанова.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад