Крум Зарков: ВиК секторът изисква дълбоки и дългосрочни реформи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ние от самото начало настоявахме да се прилага един национален план за действие при пандемия, който съществува в България от няколко години и беше актуализиран 2017 г. Той гарантираше, че няма да се случи това, което се случи – хаотично движение напред-назад, което допълнително да изнерви, издразни и уплаши хората. Това коментира Крум Зарков, заместник-председател на ПГ на БСП.

От самото начало настоявахме за предвидимост. През март месец настоявахме да има закон. След това заговорихме и за този план. Сега на дневен ред е планът за ваксинация. Закупуването на ваксини е единият въпрос, какво ще се прави с тези ваксини е големият въпрос. Как ще се администрират те? Големият проблем е, че освен здравна и санитарна имаме политическа криза. Тази политическа криза, изразяваща се в ниско доверие на правителството, принуждава същото непрекъснато да се плаши да вземе решения, каза Зарков.

Той се усъмни, че проблемът с водоснабдяването в Бургас е туширан. „Проблемът с ВиК сектора и с водоснабдяването в България е много сериозен. Имахме възможност да го обсъждаме по време на кризата в Перник, но тогава стана ясно, че областни градове губят по 90% от водата си. Влиза един министър и започва да обяснява на народните представители, че един областен град от ранга на Бургас и цялата околия ще останат без вода след няколко месеца. Обяснява също така, че това е ясно на правителството от много време, но нищо не се прави, защото пиарите решават. Безводието сега е последното, което ни трябва“, изтъкна Зарков.

БСП сезира главния прокурор във връзка с изявленията на министъра на околната среда и водите за проблемите в сектора.

„Очакваме прокуратурата да извърши проверка и да се произнесе върху това дали и в изнесените данни не се съдържат и такива, които могат да съставляват престъпление по Наказателния кодекс. Когато се твърди, че длъжностно лице е запознато с проблем, от който могат да произтекат вреди за огромна група хора и не взима никакви мерки, мисля, че има текст в Наказателния кодекс, който съответства на това деяние“, посочи още Крум Зарков.

По думите му ВиК секторът не се решава с кризисни мерки. Както много други сфери, той изисква дълбоки и дългосрочни реформи.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад