Кючуков: България е подложена на силен международен натиск да снеме ветото си за започване на преговори на Р Северна Македония за членство в ЕС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Когато става дума за намеса на турската държава в българските избори, т.е. в българския политически живот, това вече е достатъчен повод нашата държава да отреагира, както Външно министерство днес реагира, заяви в "Още от деня" директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

Той коментира, че ако политическите проблеми се прехвърлят в етническото поле, това е безотговорно и опасно за държавата.

Що се отнася до предложението на Р Северна Македония за конкретно име, което да бъде български външен министър в евентуално бъдещо правителство, Кючуков отбеляза, че това не помага именно на тази кандидатура да поеме Външно министерство, тъй като всяко предложение отвън за български министър би се посрещнало негативно.

Любомир Кючуков смята, че е важно да се види дали декларираната от Кирил Петков и Асен Василев позиция за нов подход в преговорите с Република Северна Македония ще се трансформира в евентуалната коалиционна платформа на бъдещото правителство и ще се превърнат в държавна политика на България.

По думите му позитив е фактът, че се изразява готовност за диалог от българска страна, защото диалогът е единственият начин да се намери решение.

Кючуков отбеляза, че срокът България да снеме ветото си за началото на преговори за членство на Р Северна Македония в ЕС е твърде кратък и в сегашните условия, преди срещата на върха на ЕС, когато в страната ни предстоят преговори за съставяне на правителство, няма как да вземе подобно решение. Той подчерта, че България е подложена на много силен международен натиск за това да снеме ветото си.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад