Лабораторен специалист: При клиника и положителен бърз тест е ясно, че пациентът е с коронавирусна инфекция

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В България се правят относително малко тестове на глава от населението, каза Недялко Калъчев - директор на една от големите лаборатории, сертифицирани да правят изследвания за коронавирус у нас. В предаването "Още от деня" той обрисува картината на лабораторната дейност по линия на диагностиката на COVID-19.
Според специалиста не можем да се преборим с епидемията в страната, ако нямаме реална представа за броя на вирусоносителите. Недостатъчният обхват на тестуването оставя голям брой неразкрити вирусоносители, които се движат свободно сред обществото.
Калъчев смята, че властите от месеци са предвидили нарастването на случаите на коронавирус през есента. Въпреки това не са направили достатъчно, за да осигурят база за масово тестване на населението. Работи се с полуавтоматични методики. У нас липсват т.нар. молекулярни автомати - важна част от процеса за биологични изследвания. От друга страна отскоро са създадени достатъчно работещи лаборатории. Отделно, сериозен проблем, по думите му, остава недостигът на кадри в лабораториите, особено за пробовзимането, което е рисково и уморително.
Калъчев обясни също спецификата на бързите антигенни тестове.
"Бързите антигенни тестове са идеално средство за бърза диагностика на пациенти с клиника... и няма никакъв смисъл да се повтаря те. Тук подходът отново бива сгрешен. Положителният бърз тест си е положителен и там няма какво толкова да се повтаря. Ясно, че този пациент има коронавирусна инфекция."
В този случай не е нужно да се хвърлят излишни пари и резултатът да се препотвърждава с PCR тест. Проблемът е, по думите на Калъчев, когато пациентът има клиника, а бързият му тест е отрицателен. Тогава е необходимо еввентуално той да се повтори и да има мехавизэъм, по който личните лекари или специалистите от извънболничната дейност да могат да поръчат другото изследване.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад