Лъчезар Богданов: Можем с малки стъпки да ограничаваме ръста на инфлацията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За съжаление правителството мина по-скоро в защитен режим, т.е. да реагира на някакви кризи, а не да налага икономически дневен ред и да изпреварва събитията. Инфлацията, особено в енергийните цени, беше видна и декември, и януари, това каза в "Още от деня" главният икономист в ИПИ Лъчезар Богданов.

Той обясни, че голяма част от инфлацията беше привнесена отвън. Така всички приеха, че не можем да се борим със световните процеси. Можем с малки стъпки да ограничаваме този ръст.

По думите му усилията на правителството трябва да бъдат фокусирани в подкрепа на бизнеса, който се справя добре, за да не намалява икономическият растеж и износът.

"Инвестициите в частния сектор, разширяване на заетостта в частния сектор, активизиране дейността на стопанството и адаптирането му към новите условия, ще дадат една по-широка рамка за увеличение на доходите не еднократно и не с компенсации", коментира Богданов.

Що се отнася до енергийните помощи, той е категоричен, че когато има изненадващ рязък шок, може да има известно оправдание държавата да се намеси и да субсидира, но трябва да има ясен изход от това, защото иначе влизаме в окопите на постоянните държавни помощи и регулации и зависимост от тях. Решението е как България със структурни мерки, с инвестиции, с намаляване на регулаторната тежест, с търсене на нови решения и в целия европейски глобален пазар да си намери конкурентни по-евтини доставки на газ, да направи така, че бизнесът да има собствено производство на електроенергия и да зависи много по-малко от мрежата, допълни Лъчезар Богданов.

Какво още каза той - вижте във видеото.

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад