Лъчезар Борисов: В момента нашите мерки работят

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България се справя много добре с COVID кризата на фона всички останали държави и членки на ЕС и не само. Това изтъкна в "Денят започва" министърт на икономиката Лъчезар Борисов.

Говорейки за здравна криза най-важното е, че Българя наистина беше засегната с 8,5% спад през второто тримесечие на тази година от гледна точка на Брутния вътрешен продукт. На фона на ЕС ние сме с 5-6 пункта по-добре. МВФ показа, че българската икономика е на много високо ниво и че мерките, които се приемат от правителството са изключително адекватни. Дори МВФ ни насърчава да бъдем още по-активни в тази политика, която изпълняваме, каза още Лъчезар Борисов.

По думите му мерките всяка една мярка изисква време и подготовка. В момента България е изключително активна. Само през последните месеци и от началото на кризата Министерството на икономиката заедно с Министерството на труда и социалната политика са инвестирани над 1 милрд. лева в българската икономика.

Близо 500 милиона са инвестирани по мярката 60/40, около 200 милиона са инвестирани в нашия бизнес, над 200 милиона лева са инвестирани по ОП "Иновации и конкурентоспособност". Вчера Министерството на икономиката е подписало 12 договора за подкрепа на български инвеститори за над 10 млн. лева по линия на осигировки и още няколко договора по линия на общини за подкрепа на инфраструктурата, заяви Лъчезар Борисов.

В момента нашите мерки работят. МВФ отчете, че се справяме и че имаме много силни буфери, т.е имаме имунитет към тази криза, изтъкна министърт на икономиката.

"България е три пъти по-добра от целия ЕС от гледна точка на дефицит и около 4 пъти по-добра от гледна точка на дълг и това е нашият силен буфер, защото българската икономиката беше подготвена за така криза", аргументиа се Лъчезар Борисов.

В следващите седмици Министерството на икономиката ще инвестира още 330 милиона лева по наличните процедури. За средни предприятия - около 200 милиона ще стигнат до българската икономика. Още 68 млн. лева - за процедурата за производствен капацитет.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад