Легенда за пианиста

Постоянен пътешественик през океана не слиза от кораба, но познава живота на брега и живее с музика...

Държава: САЩ
Година: 1998
Времетраене: 170 минути
Легенда за пианиста
За продукцията

Легенда

По романа "ХХ век" на Алесандро Барико
Сценарист и режисьор: Джузепе Торнаторе
Оператор: Лайош Колтай
Музика: Енио Мориконе

В ролите: Тим Рот, Пруит Тейлър Винс, Мелани Тиери, Бил Нън и др.

Легендата
Бебе в кутия е изоставено върху пианото в салона на трансатлантическия кораб "Вирджиниън". Няма бележка с име и националност. Намерено е от огняра, който го отглежда и кръщава "1900" - на годината, в която се е повялило.

Момчето никога не напуска кораба, кръстосващ океана между Европа и Америка. Това е неговият дом и крепост. Една нощ пасажерите са събудени от омагьосваща мелодия. "1900" свири на пианото...

Режисьорът Джузепе Торнаторе пише сценарий по романа на Алесандро Барико, един от съвременните италиански автори. Барико е бил културен редактор в "Ла Стампа", работил е в радиото и телевизията, в Торино основава Школата по художествено писане - "Холдън".

Сред най-известните му творби са "Коприна" (1996), сборници с критически статии и... романът "ХХ век" (1994), по чиято театрална версия е създаден филмът "Легенда за пианиста".

Филмът

След края на Втората световна война американският преселник Макс посещава заложен музикален магазин в Англия, за да продаде своя тромпет.

Съдържателят разпознава изсвирената от него мелодия - незаписана, но открита и възстановена от нотните листа заедно с пианото сред оцелялото имущество на презoкеански кораб, оставен за унищожение и временно превърнат в болница...

Мелодията провокира Макс да разкаже една феноменална история - тази на "най-великия пианист на всички времена"...

Някога, преди войната, роденият в Ню Орлиънс Макс бил ентусиазиран и надарен млад джазмен, чийто изяви били на борда на елегантния трансатлантически кораб "Вирджиниън".

По време на плаването се сприятелил с друг млад мъж - пианист, чието дълго име било Дани Будмън Т.Д. Лемънс "1900", но за кратко го наричали "1900", по годината на раждането му.

Изоставен като бебе в първа класа от родители-мигранти, "1900" бил намерен и отгледан от Дани, огняр в машинното отделение. Малкият се научил да чете от прегледа на вестникарските репортажи за конните състезания, които вълнували Дани.

След неочакваната му смърт, вследствие на злополука, "1900" останал сам на кораба. Привлечен и запленен от звука на пианото в танцовия салон на първа класа, той открил музиката и станал талантлив пианист, импровизатор и композитор,

вдъхновен от ежедневното наблюдение на живота около него и от историите на пътуващите от всички класи, доверили се да му ги разкажат.

Освен музикант, "1900" бил и очарователен млад мъж, проницателен и загадъчен.

Талантът му донесъл предизивкателства и признание, но независимо от богатството и възможностите, той никога не напуснал кораба, освен веднъж заради сляпо увлечение по красива млада мигрантка.

Този негов романс е претворен в нотите, разпознати от Макс в музикалния магазин.

Тромпетистът осъзнава, че "1900" може би е още не е слязъл от кораба...

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад