Легенди за Китай

Как се съчетват съвременността и вековните традиции в Китай

Държава: Китай
Година: 2019
Времетраене: 30 минути
Легенди за Китай
За продукцията

6-серийна документална поредица

Режисьори: Ли Сян, Си Фан

Поредицата "Легенди за Китай" представя исторически и съвременни особености на Китай - с традиции и с промени в бита и културата на обществото - в архитектура, транспорт, образование, миграция, търговия, хранене.

Имперската улица

Историята проследява промените и съхранението на Имперската улица в китайския град Ханджоу, където работят най-известните търговски семейства в града.

Транспортът

Претоварените пътища образуват гигантска мрежа в градовете на Китай, в която попадат множество автомобили и изнервени шофьори. За страшния трафик има решения. В Пекин е създадена организация, наречена "По-интелигентен от колата", която толерира придвижването с велосипеди. Именно те са по-интелигентното транспортно средство, освен че колоезденето е здравословно за хората от всички възрасти. Вторият начин за справяне със задръстванията е общественият транспорт, който трябва да осигурява модерна и удобна връзка.

Образованието

Понастоящем Китай е страната с най-много студенти в чужбина. Всяка година хиляди завършили гимназия заминават да учат в престижни американски университети. Според китайците най-важно за бъдещата реализация на децата им е образованието и нагласата за глобалност. Предвидена е подготовка на младежите за приспособяване към западноевропейския образователен модел. От друга страна се държи на местните стандарти. Китайският университет "Цинхуа" е на световно ниво в обучението и научните изследвания.

Онлайн тръговията

Почти 300 милиона китайци предпочитат да пазаруват онлайн. Китайският пазар отбелязва рекорди, а заетите в сектора се справят с огромен трафик на стоки за цял свят.

Миграцията

Броят на вътрешните мигранти, напуснали селата и малките градове в Китай, за да печелят прехраната си в големите градове, вече надминава 250 милиона души. Мнозина избират преместването с надеждата за по-добър стандарт, но въпреки това животът им не е лесен.

Храната

Вкусовите навици на китайците традиционно са свързани със здравословното хранене. В лечебната храна преобладават зеленчуците. Китайската кухня включва не само продуктите и начина на обработка, но и реда на поднасянето им и правилата за присъстващите на масата.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад