Лейди Макбет

Сделка, страст и смърт в един богат дом без сигурни наследници....

Държава: Великобритания
Година: 2016
Времетраене: 85 минути
Лейди Макбет
За продукцията

Драма


По повестта на Николай Лесков - "Лейди Макбет от Мценска околия"

Режисьор: Уилям Олдройд

В ролите: Флорънс Пю, Козмо Джарвиз, Пол Хилтън, Кристофър Феърбанк, Наоми Аки, Голда Росхьовел, Бил Фелоуз, Йън Кънингам и др.

ФАБУЛА


Млада жена е продадена за съпруга на богат, по-възрастен мъж, но тя не издържа на порядките в неговия дом и създава свои ....

СЮЖЕТ


Катрин е купена съвсем млада за жена на богатия търговец Лестър, но тя не го привлича сексуално и той започва да отсъства все по-дълго. 54-годишният Лестър живее с баща си и зад гърба си има един дълъг безплоден брак, приключил със смърт на първата му съпруга. Както повечето господари има и извънбрачно дете - син от прислугата. Сега търговецът е собственик на втора съпруга, чиято роля е като служба - за осигуряване на историческото родово бъдеще.

Катрин е 23-годишна, не е изящна и изтънчена, но е физически надарена и първична, тя е ограничена и отегчена в новия си дом. Затова, когато отсъства и свекър й, лесно намира утеха в прегръдките на новоназначения кучкар. Новината за връзката им се разчува. Катрин наистина забременява, но от друг, и е решена да се бори за щастието си с... не една смърт.

ФИЛМ

"Лейди Макбет" е британска адаптация по повестта на руския автор Николай Лесков - "Лейди Макбет от Мценска околия", написана през 1864 и издадена година по-късно.
Повестта е била замислена от писателя като начало на цикъл от сюжети за ярки женски образи, но остава неосъществен.
Въпреки това достатъчна е и само "Лейди Макбет от Мценска околия", за да обиколи света в пиеси и екранизации някога и днес.
Най-славна е едноименната опера на Дмитрий Шостакович, която от 1934 до 1936 е играна 50 пъти в Ленинград (дн. Санкт Петербург), поставяна е в Метрополитен - Ню Йорк, в Кливланд и Филаделфия, в Прага, Буенос Айрес, Стокхолм, Лондон, Цюрих... , докато не е забранена от Сталин.

Повестта е филмирана и от режисьора Анджей Вайда.

Особеното е, че всяка адаптация в кино или театър носи различна гледна точка към вината в сюжета. От една страна се фаворизира протестът срещу принудата до смърт, от друга страна се порицава първичния инстинкт на страст и власт с убийства.

Няма невинни в "Лейди Макбет от Мценска околия".

Препратката към Шекспир е пародийна.

Обяснява го въведението в повестта на Николай Лесков:

"Понякога из нашите места се пръкват такива характери, че колкото и години да минат от срещата с тях, за някои не можеш да си спомниш без душевно потръпване."

Към тези образи се причислява и търговската съпруга Катерина Лвовна Измайлова, разиграла нявга такава ужасна трагедия, че дворянското общество полушеговито я нарекло "Лейди Макбет от Мценска околия".


Във филма "Лейди Макбет" е пренесена от Мценска околия в английската викторианска провинция на същия ХІХ, в дома на богат търговец, който имал всичко освен законен наследник и за тази цел си купил млада съпруга, която обаче съвсем не се вписвала в атмосферата и очакванията на неговия дом. Тогава нейната страстна природа й открила щастие и друг начин да го превземе - с убийства ...

*В края на повестта героинята Катерина Измайлова не само е изселена в Сибир, но разбира и с какъв неверник е изневерила...

Оценен като "Най-радикалният филм на сезона", "Лейди Макбет" е представен най-кратко така:

"Представете си, че Алфред Хичкок режисира "Брулени хълмове".

Актрисата Флорънс Пю печели своята първа слава с главната роля, за която споделя, "че й е харесвало да бъде гола почти през цялото време, защото до този момент от живота си се е притеснявала от това, но вече няма стая, в която да се чувства несигурно".

Във филмовото действие почти няма музика.

Продукцията е реализирана по регламент, с който БиБиСи и Британският филмов институт заедно предоставят финансиране от 350 000 паунда за игрален филм на дебютиращ режисьор. Проектът на режисьора Уилям Олдройд за "Лейди Макбет" е спечелил в селекция между 300 кандидати за субсидията. Филмът е бил заснет за 24 дни.

Златна Романова

НАГРАДИ и НОМИНАЦИИ
Награди за филм, адаптиран сценарий на Уилям Олдройд и главна роля на Флорънс Пю от критика и фестивали в Палм спрингс, Сан Себастиян, Тесалоники, Цюрих, Дъблин, Монклер, Торино, Валенсия (2016-2018)
Номинации от БАФТА, от Испанските награди "Тоя", от критика и фестивали в Лондон, Йерусалим, Чикаго, Истанбул, Мюнхен (2016-2018)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад