Лидия Шулева: Пенсиите трябва да се преизчислят

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пенсиите се превърнаха в инструмент за правене на политика, което не е правилно, заяви бившият министър на труда и социалната политика Лидия Шулева.

Пенсиите преди всичко са инструмент, който трябва да осигури подходящ заместващ доход на хората в пенсионна възраст. И този заместващ доход съгласно правилата на пенсионната система трябва да бъде обвързан с трудовия стаж и осигурителния доход. От доста време обаче по редица политически съображения тези правила се нарушават, подчерта Шулева.

По думите й в пенсионната система има големи диспропорции.

В последно време се появиха големи диспропорции, които засегнаха най-вече средните и високите пенсии. В момента средните пенсии са около 30 % от средния осигурителен доход и това създава голямо неравновесие и несправедливост в системата. Пенсиите не са преизчислявани от 2008 година и е крайно време да бъдат приведени към днешните осигурителни доходи, заяви Лидия Шулева.

Раздаването по 50 лева на пенсионерите до март догодина струва 1,8 млрд. лева, а преизчисляването на пенсиите до 2015 година струва около 1,6 млрд. Парите са налични, зависи как се използват. Най-правилното решение към момента е пенсиите да се преизчислят към 2015 година, за това има ресурс.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад