Липсващи лекарства - какъв е контролът и причината за отсъствието им в аптечната мрежа? Говори Богдан Кирилов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Информацията, която постъпва в Агенцията по лекарствата за липсващи медикаменти, е с различен интензитет. Именно поради това беше създадена система, която да извършва анализ и мониторира количествата. Когато бъде установен недостиг, да  се генерира списък, в който като попаднат продуктите, да не могат да бъдат изнасяни. Това каза в „Денят започва“ Богдан Кирилов – изп. директор на Агенция по лекарствата.

„Забранителният списък е само за лекарствените продукти, които имат разрешение за употреба в България, имат регистрирана цена и се разпространяван на българския пазар“, изясни той.

Кирилов добави, че системата отчита наличните в страната количества лекарства - при търговците на едро и в аптеките. Всички изчисления се правят автоматично. 

Според него е от изключителна важност да има комуникация между производителите съответно техните представители в рамките на асоциации и държавните институции, така че да може максимално рано, когато бъде установен риск от недостиг на лекарства, да се потърсят механизми за справяне с проблема.

„Вчера бях на среща с Министерството на здравеопазването и се обсъждаше да се върне старата формула, за да се оцени до каква степен това би повлияло попадането на повече продукти и да се обезпечат нуждите на българските пациенти“, заяви Кирилов.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад