Любомир Кючуков: Ако войната напусне територията на Украйна, процесът може действително да стане трудно удържим

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Това, което се наблюдава в момента, включително и срещата в базата Рамщайн в Германия, по-скоро официализира един нов подход - на ЕС и НАТО. Целта вече не е мир, а война до победа, както беше формулирана от секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин, заяви в "Още от деня" бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков.

Докато досега Русия беше страната, която залагаше изцяло на военното действие, сега нещата изглеждат другояче. Първоначалното заявление на НАТО, че ще залага в конфликта в Украйна на политическото, а не на военното решение, вече се променя, коментира той.

По думите му по този начин ние се доближаваме до ръба. Досега ние бяхме част от конфликта, но не и от войната. Дипломацията, разбира се, винаги има шанс и тя ще фиксира резултатите от този военен конфликт.

Случващото се в Приндестровието е сигнал, че войната може да прескочи границите на Украйна "и това е най-опасното в момента, защото имаше атаки включително и на руска територия върху техни бази за енергоснабдяване. Ако войната напусне територията на Украйна, тогава вече процесът може действително да стане трудно удържим", подчерта Кючуков.

Единственото ограничение пред това войната да стане ядрена е страхът и на двете страни, че това означава стъпка към унищожението и на двете страни. При ескалация на конфликта, ако той се превърне в глобален, тогава рискът наистина е голям, коментира още той.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад