Любомир Кючуков: "Въздушен Шенген" е добра стъпка, но не решава въпроса

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ако приемем, че Нидерландия отблокира членството на България в Шенген, то тогава остава въпросът за Австрия. Това, което имаме в момента на масата, обаче, не е реално членство - това по-скоро е облекчаване условията за пътуване със самолети. Въпреки всичко това е позитивна стъпка, защото показва промяна в австрийската позиция. Това каза в студиото на "Още от деня" анализаторът Любомир Кючуков - дипломат, бивш заместник-министър на външните работи и директор на Института за икономика и международни отношения, в коментар на новината, че Нидерландия дава зелена светлина за приемането на България в Шенген.

"Това не е членство в Шенген, защото не включва участие на България в шенгенското пространство формално, не включва участие на страната при взимане на решения, не предполага издаване на шенгенски визи, не ни дава възможност за пълен достъп до шенгенската информационна система и т.н.", обясни той и добави: "Не можем да говорим дори за поетапно членство, защото липсва етапа."

По думите му България се стреми към ясна дата, която да е краен срок за начало на пълноценното членство на България и Румъния в Шенген.

Какво още каза Любомир Кючуков вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад