Люмиер!

Невинността, с която се ражда киното...

Държава: Франция
Година: 2015
Времетраене: 95 минути
Люмиер!
За продукцията

Документален филм

Режисьор: Тиери Фремо
С участието на Мартин Скорсезе, Леополдо Фреголи, Беноа Дювал и др.

На 19 март 1895 в Лион, работниците от фабриката "Люмиер" излизат от работа. Срещу тях братята Люмиер инсталират своя Синематограф и снимат филм. Така започват първите стъпки в киното. На 28 декември 1895 Люмиер представят за първи път свой филм пред публика, на платена прожекция, в Индийския салон на Гран кафе в Париж. Събитието отбелязва официалното раждане на киното.

Луи-Жан Люмиер е френски изобретател. Със своя брат Огюст се интересуват от наука и фотография. Имат фабрика и докато Огюст произвежда фотографски и други принадлежности, брат му Луи експериментира с тях и създава двойнофункциониращия прожектор с камера и с временно прекъсващ движението механизъм, подобен на шевната машина.

Целта им била да преодолеят ограничението на визьорския Кинетоскоп на Томас Едисон, който бил само за студийна употреба и за един наблюдаващ - вътре в прожекционната кутия, на приница на "шпионката", а не на екран, наблюдаван от повече хора едновременно, в зала. /Въпреки че и Едисон вече е изградил салона "Черната Мери" точно за такава прожекция, но материалът му изгаря заради елементите в лентата. През 1889 е дал и името на своето изобретение от гръцките думи - "кинето" (движение) и "скопос" (гледам)/
Братята Люмиер успяват.

И продължават да снимат моменти от ежедневието на хората в кратки еднокадрови филми - "Пристигането на влака", "Напускането на фабриката", "Хранененето на бебето" и т.н. (над 1400), които се прожектират на публика до 1905. След това не се разпространяват в салоните, а се представят специално, само в програмата на културни събития.


98 оригинални негатива от тях, на 35 мм, всеки по 50 секунди - са събрани по теми, монтирани и внимателно реставрирани, така че да не загубят своята архивна автентичност и ефекта на изненадата от нововъвеведението в онова време. Представени са от режисьора Бертран Таверние и Директора на Института "Люмиер" в Лион - Тиери Фремо, в този документален филм, който е посветен на 120-годишнина от раждането на киното, чествана през 2015.
Озвучаването им е деликатно- с музика от Сен-Санс, и със специалното участие на Мартин Скорсезе, който лично отдава почит на пионерите в своя филм "Хуго".

Заслугата на Люмиер е подкрепена и от Педро Алмодовар и Джери Шацбърг. Вероятно на всички е известно, че "Люмиер" на френски означава "Светлина". Приносът на Братя Люмиер е обоснован от Тиери Фремо и така : "Когато правят първите си филми, те са невинни. И точно тази невинност им дава възможността да изобретяват".

(....) В това филмово първенство обаче френските заслуги се преплитат с изобретенията и неволите на Томас Едисон, очевидно родени във времето едно от друго, така че възникването на киното не е безспорно - за американски или френски патент, и взависимост от публиката - за един зрител или за неколцина едновременно. Въпросът с признанието е обективен или субективен, в разбирането на мярката за фактите..., а има и други изобретателни опити на други места, извън шумната хроника.

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад