М. Владимиров: Споразумението дава възможност за подкрепа на въглищните централи, които не биха оцелели на пазарен принцип

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Има споразумение, подписано от основните участници в преговорите, заяви премиерът Николай Денков след срещата с протестиращите миньори и енергетици.

Всички искания на протестиращите са удовлетворени. И България решава да се заключи все по-дълбоко в своята въглищна зависимост, обясни Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Споразумението дава възможност за подкрепа на въглищните централи, които не биха оцелели на пазарен принцип. И то противоречи на европейски регламенти, които не позволяват след средата на 2025 година да има всякаква подкрепа от страна на държавата за въглищните централи, допълни той.

По думите му и в момента въглищните централи в България работят главно защото получават субсидия, посредством дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия и механизъм за капацитет, който включва „Марица-изток 2“ в регулирания микс, определян от КЕВР всяка година.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад