Мадам Бовари

Най-лесното извинение, с оправдание за всичко, е ...."съдбата"

Държава: Франция
Година: 1991
Времетраене: 136 минути
Мадам Бовари
За продукцията

Драма

По едноименния роман на Гюстав Флобер
Режисьор: Клод Шаброл
В ролите: Изабел Юпер, Жан-Франсоа Балмер, Кристоф Малавоа и др.

"Мадам Бовари" на Гюстав Флобер вероятно е най-цитираният роман в литературата и в света изобщо, "по един или друг повод". Сред почитателите на описваното във всички творби на Флобер "възпитание на чувствата" предобладават мъжете, начело със самия автор, като художествено прикрит воайор и вероятно - женомразец.

"Мадам Бовари" не остава без екранизации във времето. Първата е от Жан Реноар през 1934, с Валантин Тесие в главната роля. Следващите филмови адаптации са през 1949, 1969, 1975, 1989, 1991, 2000, 2014. Наред с красиви французойки, в образа на Ема Бовари се снимат американка, италианка, англичанка, австралийки - Дженифър Джоунс, Едвиж Фенек(ш), Франческа Анис, Франсис О'Конър, Миа Вашиковска.

Френската екранизация на режисьора Клод Шаброл се оценява като най-близка до литературата на Флобер, с емоционална отдаденост пред камерата на актрисата Изабел Юпер. Реализацията на филма традиционно е в семеен екип от фамилия Шаброл. Сюжетът включва всички критични сцени в романа - окуцяването, сватбата, балът, земеделския панаир, операта в Руан...

СЮЖЕТ

Франция през ХІХ век. Ема Руо живее в имението на баща си - един от най-богатите земеделци в Руан и областта. Г-н Руо си е счупил крак и д-р Шарл Бовари го посещава, за да му постави шина.

Скоро Ема се омъжва за д-р Бовари, който наскоро е овдовял. Семейният им живот е нормален, но скучен за младата съпруга.

Ема Бовари мечтае за лукс и силни чувства. Колебанието понякога я измъчва, но не я спира да се впусне в страстни връзки - една с местния благородник Кристоф Буланже, който я прелъстява и друга с неопитен студент по право, когото тя преследва и прелъстява.

Раздвоена между възможностите и желанията си, Мадам Бовари болезнено губи всичко, което си представя...

Съпругът ѝ примирено се опитва да оправдае трагедията от капризи и грехове със... съдбата.

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад