Маджарова: В момента в спецпрокуратурата делата с неприключило разследване са стотици

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова заяви, че се надява последиците от промените в Закона за съдебната власт, с които се закрива спецправосъдието, да не бъдат негативни по отношение на делата.

„Лично аз съм притеснена и обезпокоена от самия закон, който вече е факт, тъй като в няколко от неговите параграфи практически той е неизпълним. И поне за известно време ще се създаде несигурност и хаос“, твърди тя.

По думите й закриването на специализираните органи би довело до затрудняване и на тяхната работа.

„Това е проблем от чисто административен и правен характер. Буквално на следващия ден нито един от магистратите, които работят в Специализираната прокуратура, няма да е компетентен както да разгледа делото, така и да извърши какъвто и да е правен извод по него“.

Няма правна възможност конкретен магистрат, който в момента е наблюдаващ прокурор по конкретно дело, да направи писмен правен извод, посочи още ръководителят на Специализираната прокуратура.

И допълни, че в момента в спецпрокуратурата делата с неприключило разследване са стотици и всяко едно от тях е многотомно.

Тя подчерта също, че Постоянната конференция на прокурорите е излязла с нарочен свой акт по отношение на закриване на спецправосъдието.

„Те са обезпокоени, че самото закриване на специализираните магистратури в България нарушава принципи на Конвенцията на ООН за трансграничната престъпност и корупцията. Този международен акт е ратифициран от българската държава още през 2003 г. Това закриване е в противоречие с препоръките на ЕС”, каза Маджарова.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад