Мариана Тошева: Над 500 човека вече са настанени днес във ведомствени бази

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Украинските бежанци, настанени по Черноморието, действително не желаят да бъдат премествани от морето и по това се разбира кои са хората в нужда и кои са тези, които след тези 3 месеца имат някакви други идеи за своето пребиваване в България, каза от Бургас за "Още от деня" председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева.

"Тези, които са в нужда, се качиха и вчера, и днес продължават извозванията до различни ведомствени бази", отбеляза тя.

Над 500 човека вече са настанени в рамките на днешния ден в няколко ведомствени бази. Днес е започнало преместването на граждани от Украйна с временна закрила, които са към уязвимата група - основно инвалиди и с хронични заболявания - около 200 човека, включително и лица, които са придружители. Те са настанявани в бази, близки до Бургас и Варна, за да имат достъп до медицинска грижа.

След направен анализ една от причините за вчерашния отлив от преместване е, че част от тях не са доволни да бъдат настанени в планините. Това са курортите Паничище и Рибарица.

"Помислено е след настаняването да се проучи точно какви хора са, евентуално за лекарства, ако се налага, но в тези бази се настаняват хора, които като цяло нямат нужда от медицинска грижа", подчерта Мариана Тошева.

Цялата организация за настаняване на бежанците  - това са усилията на всички институции, на неправителствен сектор, международни отганизации, не само на Агенцията за бежанците. По отношение на здравното осигуряване бе направено всичко възможно да се промени законът, за да бъдат здравно осигурени и с здравната грижа е като всички български граждани, поясни Тошева.

Какво още каза председателят на Агенцията за бежанците вижте във видеото.

 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад