Мария Габриел за Шенген: Важно е да имаме ангажимент, че сме сигурна граница на ЕС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

ЕП през годините остана последователен да отстоява членството на България и Румъния в Шенген, на базата на изпълнени критерии. Това заяви в студиото на "Още от деня" вицепремиерът Мария Габриел.

По думите ѝ темата Шенген присъства във всеки разговор с европейските ни партньори, а страната ни има подкрепата и от Испания, която е ротационен председател на Европейския съвет. Не бива обаче да подхождаме с излишен оптимизъм, познавайки вътрешнополитическата ситуация в 2 от страните, които вече са изразявали своите съображения, допълни Мария Габриел.

"Важно е да продължим разговорите с Холандия и Австрия, и да имаме ангажимент, че ние сме сигурна граница на Европейския съюз", призова тя и уточни, че не се знае дали Марк Рюте ще бъде основният ни събеседник, но ние отново настояваме, че са изпълнени всички критерии.

Според нея първа положителна стъпка е предложението на ЕК да бъде сложен край на Механизма за сътрудничество и проверка.

Направени са нови препоръки, имаме 5 положително оценени действия и 2, на които продължава да се набляга. Това е много положителен знак, по този начин трябва да продължим, коментира още вицепремиерът Мария Габриел.

За срещата на върха на НАТО във Вилнюс Габриел коментира, че дори и на този етап се изпраща силен сигнал, че Украйна за нас е повече от партньор. Всеобхватната подкрепа трябва да продължи, призова Мария Габриел.

Вижте целия разговор.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад