Мартин Димитров: Държавата ще влиза като особен управител, само ако всички пазарни механизми са изчерпани

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Приет беше законопроектът на "Демократична България" за публичност на свободните капацитети в данъчно-акцизните складове, това заяви в "Още от деня" депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров, и допълни, че той влиза в сила от 1 януари.

"Той ще доведе до повече конкуренция, по-ниски цени, особено в нормална ситуация, не като сегашната. По отношение на ембаргото за руския петрол - то влиза в сила от 5 декември. Има много важен дебат в българския парламент - да се разреши ли износът на продукти от руски петрол или не и какво би се случило, ако критична инфраструктура от петролния сектор заяви, че отказва да функционира по някаква причина? Ние като държава нямаме решение, затова предложихме законопроект в такива случаи държавата да влиза като особен управител - само в краен случай, само ако всички пазарни механизми са изчерпани", отбеляза Димитров.

Интересът на България в момента е при дерогация да внася руски петрол на по-ниски цени, ползите да са за българските потребители. Това може да се случи, ако има регулатор на пазара - КЗК, който да бъде истински и работещ.

ГЕРБ свалиха предишното правителство, без да имат план за действие какво правят след това, това каза в "Още от деня" председателят на парламентарната икономическа комисия, депутат от "Демократична България", Мартин Димитров.

Той е категоричен, че разумните хора подкрепят винаги смислените предложения, затова и "Демократична България" гласува "за" качествените предложения, независимо от коя политическа сила са внесени. Това обаче не означава, че правителство на ГЕРБ ще бъде подкрепено от тях.

По думите му в ДБ виждат възможност във втория мандат да бъдат проведени много сериозни разговори за съставяне на правителство.

Димитров коментира темата с Шенген, като подчерта, че на България е нужен смислен строг план за реформи, така че догодина по това време да са направени крачки и в борбата с корупцията, и в борбата с организираната престъпност, и охраната на границата.


Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад