Мартин Димитров: Държавата в най-голяма степен има силите и механизмите да контролира вноса в България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Прекратяването на концесията на "Лукойл" за пристанище "Росенец" е съвместно усилие. Този законопроект мина през икономическа комисия на първо четене, коментира Мартин Димитров от ПП–ДБ.

Пристанищата, които са вход за важни суровини като нефта и нефтопродуктите, е добре да бъдат под държавен контрол. Това е принципен въпрос. Държавата в най-голяма степен има силите и механизмите да контролира вноса в България и да осигури спазване на правилата. Това дава възможност да се определят такси така, както намери държавата за добре. В момента е важно, че има мнозинство за реализация на тези идеи, каза Димитров.

Той разкритикува президента Румен Радев по казуса. "Има два големи гафа на президента Радев и неговите служебни правителства. Единият е, че октомври месец миналата година, в резултат на регламент на ЕС, който касае санкциите срещу Русия, е трябвало подобни концесии да бъдат преразгледани и прекратени. Те са поискали и направили изключение от това правило на ЕС по отношение на Росенец. Такова ключово решение не се взима от един човек и неговото правителство, а се информира Народното събрание и се прави обществен дебат. Януари месец се приема този текст, с който подобни концесии трябва да бъдат прекратени на базата на европейския регламент. Но това решение  минава заедно с една клауза, че първо се уведомява ЕК и това трябва да се направи от Министерски съвет", обясни Мартин Димитров.

И заяви, че още утре ще поиска от редовното правителство пълна проверка на тези факти. Депутатът подчерта, че е важно да се направи всичко правно издържано, за да не може "Лукойл-Нефтохим" да го обжалва в съда и евентуално да спечели дело срещу държавата.

Още гледайте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад