Мартин Димитров: Договорът с "Боташ" има спешна нужда от предоговаряне

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес беше невероятен парламентарен ден, в който колегите от ГЕРБ се опитаха да не внесат доклада на комисията за "Боташ", на практика го бяха скрили, но след много емоционални дебати, докладът беше внесен, обсъден и гласуван в парламента. Това заяви в студиото на "Още от деня" Мартин Димитров  от ПП-ДБ.

"Очаквам няколко неща. На първо място, предоговаряне от страна на Министерство на енергетиката, като това трябва да е национална кауза, в която всички трябва да се включим и да направим каквото зависи от нас, защото има спешна нужда от предоговаряне. На следващо място, този доклад да отиде към ДАНС, прокуратурата и европейската прокуратура, защото има факти и обстоятелства, които са силно притеснителни и скандални."

Димитров поясни, че не може да дължиш за капацитет и пренос около 1 млн. лв. на ден без значение дали ефективно ползваш или не ползваш и според него такава клауза е неразумна и неприемлива, и трябва да бъде променена. 

"Количествата по този договор са огромни и България няма нужда от такъв внос, което също трябва да бъде предоговорено в посока по-голяма гъвкавост."

По думите му, договорът е за 13 години и е сключен от служебното правителство на Румен Радев, при това без да бъде уведомен парламента.

"Неустойките, подписани по този договор са сериозни, но това не означава, че не може да има предоговаряне, тъй като винаги има много фактори, които влияят на един такъв процес и той трябва спешно да започне."

Димитров смята, че настоящият министър на енергетиката носи огромна отговорност за това, което се е случило, защото е участвал и като учстник, трябва да започне предоговарянето.

"Друг е въпросът дали такъв човек трябваше да бъде министър на енергетиката, предвид неговото участие в този договор и предвид неговото участие в т.нар. руско-турски поток. Той като шеф на "Булгартрансгаз" е имал участие в тези процеси, имал е право на мнение и е трябвало, като вижда, че има спорни въпроси, независимо, че не е бил основен фактор в преговорите, да потърси обществено мнение или да отиде в министерство на енергетиката." 

Вижте целия разговор във видеото. 


 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад