Мартин Димитров, ПП-ДБ: Регулаторите трябва да бъдат сменени и променени

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Потребителят е по-слабата страна в отношенията с мобилните оператори. Оказва се, че операторите с колкото преценят, с толкова могат да ти вдигнат цената. Хората с основание казват, че няма държавата по тази тема, че регулаторите не правят това, което трябва. Това каза в студиото на "Още от деня" Мартин Димитров - депутат от "Продължаваме промяната-Демократична България", за внесения в деловодството на Народното събрание проектозакон за защита на правата на потребителите от мобилните оператори. 

"И европейското, и българското право ни позволява да запишем, че когато има увеличение на цената по срочен договор, независимо дали е индексация или нещо друго, потребителят може да се откаже без неустойки. Това му дава свободата след това да преговаря с всички оператори, което ще насърчи конкуренцията в този сектор, ще даде на хората повече избор и да не са в ситуацията на крепостен селянин. Това ще доведе до една по-добра пазарна среда", обясни Димитров мотивите на вносителите.

Той уточни, че предложението не касае единствено индексацията, а всяко увеличение на цената, и допълни:

"Записали сме, че увеличаваме глобите за неспазването на закона, защото установихме, че за нелоялни практики през последните три години има 68 глоби на стойност около 540 000 лева."

Като депутат от ПП-БД, Димитров заяви, че очаква категорична подкрепа за законопроекта в парламента, защото той е "очевидната" първа стъпка и е "трайно решение на въпроса".

На въпрос за меморандума на ПП-ДБ той заяви:

"Истинското предложение е всичките тези регулатори да бъдат сменени и променени. Предвидили сме граждаски контрол над целия процес, предвидили сме проверки в целия процес, тоест трябва да ги сменим тези хора и те да започнат да работят, това е."

За него не е въпрос кой предлага "правилните хора", а да се направи така процедурата, че регулаторите да заработят. 

"Да си кажем истината - как да избереш с този състав на парламента или със следващия състав на парламента", призна Димитров и подчерта, че "всичко трябва да бъде на светло, пред хората", за да е успешно.

Какво още каза депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад