Меглена Кунева: Няма пречка служебният кабинет да предложи нов еврокомисар

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Всяка страна трябва да има еврокомисар, затова паузата между приключилия мандат на г-жа Габриел и следващия комисар трябва да е максимално кратка, заяви Меглена Кунева, посланик на ЕС в Съвета на Европа.

"Ние разсъждаваме от нашата гледна точка, какво губи нашата страна, но въпросът е по-голям. Още когато се говореше за европейска конституция, след което премина в Лисабонския договор, който държи всички страни заедно,имаше голям дебат, дали всяка страна трябва да има еврокомисар или да се ротират комисарите. И всички страни, включително България, се бориха всяка страна да бъде представена около масата. И това е част от общата картина, която трябва да имаме предвид."

По думите й, ако България каже, че може няколко месеца без еврокомисар, това ще бъде отстъпление от завоюваната позиция. И поясни, че преди да бъде предложена кандидатура, трябва да се направят сондажи и тогава страната да излезе с предложение до Президента на ЕК.

Кунева припомни, че Европейската комисия вече е имала такъв случай с ирландския комисар и тогава Ирландия е предложила двама кандидати, от които е избран този, който е можел най-добре да се представи.

"Няма изискване кой да предложи еврокомисар. Този, който изпълнява всички функции на изпълнителната власт, а това сега е служебният кабинет, може да направи това." 

Вижте целия разговор.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад