Меко казано

Какъв е смисълът от една лъжа, дори и да е за пет лева...

Държава: България
Година: 2022
Времетраене: 70 минути
Меко казано
За продукцията

Анимационен филм

По едноименната приказка на Валери Петров

Сценарий: Анри Кулев
Режисьор Анри Кулев
Музика: Любомир Денев
Сценография: Анри Кулев

С гласовете на Максим Шишков, Сава Пиперов, Кирил Бояджиев, Петя Силянова и др.

Продуцент: "Канцелария филм"
Копродуценти: БНТ,"Доли Медия Студио"
С подкрепата на ИА "Национален филмов център"

"Меко казано" е втори пълнометражен анимационен филм на режисьора Анри Кулев със сюжет по приказки на Валери Петров след "Пук". Разликата е, че "Пук" е 2D-анимация, а "Меко казано" е първият български филм в 3D-анимация.
Историята е иносказателна и поучителна. Героите са в съвременен компютърен дизайн. Музиката е на композитора Любомир Денев, стиховете са в стила на Валери Петров, песните изпълнява Група "Ахат".

Трудности съпътстват реализацията на филма - закономерно, в тон с проблемите в културата и като отражение на политиката, за които Анри Кулев споделя в интервю. Оказва се, че проблемът, както и в приказката на Валери Петров, е "Лъжата":

"Но тъй като в добрия и прекрасен приказен стил на Валери се казва, че трябва да се внимава, защото на този свят има непоправими неща, например – петна по килима или лъжи като тази, за това е по-добре да не бъдат изричани, да не бъдат правени. Този филм трябва да бъде специално прожектиран в Народното събрание, за да се знае, че от малки децата не бива да лъжат и че тази работа не става с процедурни хватки, а става с истината, каквото и да значи това от времето на Пилат насам". Анри Кулев

СЮЖЕТ

Малкият Светльо си е взел в креватчето шестте индианеца от пластмаса и се мъчи да заспи. Внезапно в стаята се появява голямо Куче, което обяснява на Светльо мислите си – дошло е да го спаси. Първо, защото по природа е Санбернар, а това значи, че трябва да спасява изпадналите в беда. И второ – във връзка с писмото.

Работата е в това, че Светльо е получил писмо от баба си с пет лева. На малкия хитрец му трябват още, за да си купи нови индианци и е написал на баба си, че не е получавал никакво писмо с никакви пет лева. Това МЕКО КАЗАНО не е никаква умна идея, а най-обикновена лъжа и Кучето му го казва. Светльо е разстроен и двамата решават да търсят, намерят и скъсат лъжливото писмо.

"ПУК"

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад