Международния документален Родопи филм фест в Смолян от 16 до 20 септември

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Дебютното издание на Международния документален Родопи филм фест, организиран от Фондация РИФЕ и Гьоте-институт България, ще се проведе между 16 и 20 септември 2021.

"В Смолян преди 30 години е имало такъв фестивал. Там документалисти са срещали и са обменяли идеи. Ние искаме да съживим тази традиция", коментира директорът на Гьоте институт Марина Лудеман в "Култура.БГ".

Специален гост на дебютното издание на РИФЕ е Андрес Файел.

"Дойдох с голям интерес към българската филмова сцена. Очаквам с огромно нетърпение срещите с публиката, защото съм чувал, че тази публика е много любопитна, с много въпроси. Мисля, че това са най-добрите предспоставки за един открит диалог", каза режисьорът Андрес Файел.

В рамките на фестивала режисьорът ще проведе специален мастърклас, който ще събере студенти от България, Германия, Турция и Гърция. По този повод сподели, че преподаването е процес в двете посоки. Андрес Файел идва с опит в правенето на документални филми, но за него е интересно да чуе гледната точка на младите хора, които имат своя перспектива. 

"Винаги търся дискусията с младите хора, защото от нея се ражда нещо трето. Създава се общо пространство на обмен на идеи, проекти, които бихме могли да реализираме", допълни 
Андрес Файел.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад