Милен Керемедчиев: Спиране на огъня е повече искано от Хамас

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Причина за отлагане на споразумението между Израел и Хамас вероятно е това, че и САЩ, и Израел не са намерили трайна формула, по която това да удовлетвори интересите и на двете страни. Премиерът Натаняху спомена, че дори и да има някакво примирие, някаква размяна на заложници, това по никакъв начин няма да окаже влияние върху намеленията на Израел и че войната ще продължи. това заяви в студиото на "Денят започва" политологът от СУ "Св.Климент Охридски" доц.Искрен Иванов.

"Смятам, че една прокси война не може да свърши толкова бързо и че тази пауза целеше по-скоро колкото е възможно повече заложници и цивилни да напуснат Газа, за да бъдат пощадени от ударите на Израел. А от друга страна да се даде възможност и на Хамас да преосмисли действията си." 

По думите му, е рано да се говори за край на войната, а по-скоро да се направи опит да се направи пауза, който на този етап е неуспешен.

В момента Израел не желае спиране на огъня, защото тяхната операция вече е в ход. Спиране на огъня е повече искано от Хамас, каза Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи. 

"Причините са, първо Хамас свършиха своята задача, показвайки наранимостта на израелската армия и възможността тя да бъде "пробита", нещо, което доведе до еуфория целия арабски и мюсюлмански свят. От друга страна, тези заложници вече тежат на Хамас, защото някои от тях дори загинаха при бомбардировките, т.е. те биха били склонни да освобождават повече заложници срещу някакви договорености."

Вижте целия разговор във видеото.  
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад