Милен Матеев: Оставката на Сотир Цацаров ще бъде внесена за гласуване в Народното събрание

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сотир Цацаров ще напусне КПКОНПИ, когато оставката му бъде приета от Народното събрание, това заяви в "Още от деня" председателят на правната комисия в НС и депутат от ПГ на ПП Милен Матеев.

Той обясни, че оставката на Цацаров ще бъде разгледана в Антикорупционната комисия, която е постоянно действаща комисия в НС, и след това ще бъде внесена за гласуване в пленарна зала.

"Не съм запознат с мотивите за оставката на Цацаров и те не са оповестени", посочи той. Относно отнемането на достъпа до класифицирана информация на председателя на КПКОНПИ, Матеев не се ангажира с коментар, тъй като мотивите за това представляват класифицирана информация, с която той не разполага и не може да твърди, че има или няма злоупотреба със служебно положение.

Твърденията на Сотир Цацаров, че се упражнява натиск върху ДАНС от страна на премиера и вътрешния министър, са голословни, каза Матеев.

Председателят на правната комисия в НС заяви, че се предвижда КПКОНПИ да бъде разделена на две отделни комисии - едната ще е за противодействие на корупцията, която ще има и разследващи функции и ще събира годни за пред съда доказателства по своите проверки. Тя обаче няма да има права да задържа никого. Ние не създаваме алтернативна прокуратура, категоричен е той.
   
Относно исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев, Матеев смята, че управляващите не се намират в патова ситуация. "Ходове има, но те не са толкова краткосрочни, колкото обществото очаква да се случи това".

Матеев посочи, че управляващите очакват отговора на главния прокурор относно исканата от тях оставка. "Не сме наивни. След всички негови изявления, на нас ни е ясно, че Иван Гешев няма да подаде оставка", отбеляза той.

Макар че в случая с Иван Гешев фигурата на главния прокурор е важна във връзка с исканото му отстраняване, тъй като той се изявява повече като политик, отколкото като юрист и прокурор, по-важни са функциите на главния прокурор и неговите правомощия, предвид и исканията на Европейската комисия, коментира още Милен Матеев.

Той подчерта, че предстои да бъде променен механизмът за контрол, разследване и предявяване на отговорност. Идеята, която най-вероятно ще бъде осъществена, е да се избира на случаен принцип съдия от наказателната колегия на ВКС, който да изпълнява ад хок функцията на разследващ главния прокурор.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад