Министър Ахладова: България винаги е подкрепяла обвързването на еврофондовете с върховенството на закона

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Евродепутати искат допълнителни разяснения относно независимостта на медиите, разследването на главния прокурор, уязвимите групи от населението, по-специално ромите, както и още въпроси, които ги интересуваха при първоначалното изслушване. Това каза в студиото на “Още от деня” правосъдният министър Десислава Ахладова по повод отлагането за 8 януари изслушването ѝ в групата за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона в Европарламента.

Тя припомни, че България е една от първите държали, заявила подкрепа за обвързването на еврофондовете с върховенството на закона.

“Преди часове беше приет от ЕП регламент, който ясно казва, че в случаите, когато има проблеми с върховенството на закона в някои от държавите членки, ще се наложи ограничаване или спиране на фондовете. Ние подкрепихме това предложение”, добави Ахладова.

В регламента е посочено, че крайният бенефициент няма да бъде лишен от евросредства. Впоследствие, обаче, тези суми ще бъдат удържани от страните членки, които не са изпълнили изискванията за върховенство на закона, обясни тя и добави:

“Ще бъдат санкционирани правителствата, а не самите бенефициенти.” 

На въпрос за избора на прокурор, който да разследва главния прокурор, правосъдният министър заяви, че по-удачният вариант е този избор да се прави от Пленума на ВСС.

“Считам, че е по-удачният вариант, защото в Пленума участват не само прокурори, а и съдии. Освен това са избрани съдии, които имат пряк избор от съдии, а също така и представители от квотата на Народното събрание. Тоест представителността в Пленума на ВСС, който ще избира този т.нар. разследващ прокурор е много по-голяма”, посочи Ахладова.

По думите ѝ този магистрат ще има мандат от 7 години, подобно на “тримата големи” в съдебната система, и кариерно ще е независим от главния прокурор, когато приключи неговия мандат.

Какво още коментира министър Десислава Ахладова вижте във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад