Министър Асен Меджидиев: На 15 декември получаваме първия медицински хеликоптер

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вече имаме споразумение с италианската фирма "Леонардо" за 6 медицински хеликоптера и още на 15 декември получаваме първия. Останалите хеликоптера поетапно ще получаваме през следващите години. Това съобщи в студиото на  "Денят започва" служебният здравен министър Асен Меджидиев.

“Тази седмица обявяваме обществена поръчка за лизинг на два хеликоптера от Италия, които ще дойдат с екипажи и с техници към тях, за да може да стартираме медицинската помощ по въздух още през летните месеци”, продължи д-р Меджидиев.

Започна обучението на медицинските екипи, пилотите и техниците, каза той и добави:

"Надявам се в края на месец юли да имаме два работещи хеликоптера. Благодарение на това, че работим с Държавния авиационен оператор и ще ползваме пистите на Военновъздушните сили, които са изключително важни, защото подготовката за изграждането на хангари и площадки изисква по-дълъг процес - стартили сме го и него. Определени са лечебните заведения, които ще имат площадки, определени са оперативните бази, където ще изградим тези хангари. Определен е националният координационен център в София.”

Здравният министър уточни, че през лятото първите два хеликоптера ще кацат в бази в София и Долна Митрополия, но се работи по изграждането на поне още три бази.

Какво още каза д-р Асен Меджидиев вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад