Министър Асен Василев: Има пари за актуализация на пенсиите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В какво състояние е държавната сметка и какво предстои? На какъв етап е икономиката ни? Говорим за възстановяване, но имаме ли основание да спираме икономически мерки или трябва да мислим за нови? След разминаването в позициите на бившия финансов министър и новия служебен да има или да няма актуализация на бюджета, в крайна сметка такова прекрояване се готви. Започната е и процедура по план-сметката за догодина. В какви параметри ще се движим? Къде са най-големите течове сега? И най вече - ще се предвиждат ли нови разходи и подкрепа за бизнеса при евентуална нова вълна наесен? По всички тези въпроси в студиото на "Бизнес.БГ" разговаряхме със служебния министър на финансите Асен Василев.

Той коментира информацията, че 43% от държавните средства за последните 2 години са платени без конкурс за обществени поръчки, като каза, че се работи по проект за изменение и допълнение на Закона за обществени поръчки. Идеята е да бъдат транспонирани евродирективите, които казват, че при ин хаус поръчка, съответната фирма няма право да ползва подизпълнители. За това обаче трябва да има действащ парламент. Успоредно с това работим и по методически указания и промяна в правилника за прилагане, допълни Асен Василев.

Фирмите, които са получили ин хаус поръчки са доста, но имаме една голяма концентрация в големи фирми, които се занимават със строителство - "Автомагистрали" ЕАД , ДКК "Монтажи", обясни министърът.

Във връзка с актуализацията на бюджета, министър Асен Василев заяви, че има голяма вероятност да има една нова, есенна вълна на коронавируса. Ако има такава, ще трябва доста спешно да се реагира с допълнителни разходи за здравната система, за бизнеса и такива средства в текущия бюджет липсват, тъй като в него е заложено, че кризата ще свърши на 31 март.

Относно 50-те лева за пенсионерите, министър Василев заяви, че ще продължат да бъдат изплащани. По думите му обаче е по-важно не те да продължат, а да се направи актуализация на пенсиите.

Според нашите разчети, финансови средства за актуализация на пенсиите има, отбеляза той и допълни, че до края на тази година това може да стане.

Какво още каза министър Василев в "Бизнес.БГ" - вижте във видеото.