Министър Емил Димитров: Проблемът с пестицидите е от 40 години, за последните 2 години са изнесени около 4 800 т

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Всички искат пари и искат през медиите да ги получат, дават пресконференции и за всички проблеми изведнъж е виновен министърът на околната среда и водите", така реагира екоминистърът Емил Димитров на обвиненията на кмета на Русе на пресконференция днес, че не помага за решаване на проблема с мръсния въздух в града и е отказал помощ за изграждане на пречиствателна станция. И заяви, че имат ограничени средства, не могат да дадат на всеки кмет колкото иска.

"Не може през медиите всеки да изнудва и да иска. Гражданите на Русе си имат кмет. Кметът на Русе си има достатъчно голям бюджет - ми да отдели, да купи и да сложи. Аз във войни между кмет и бизнес, харесване, предизборна кампания не искам да заставам", категоричен беше министър Димитров.

Много са проблемите - пестициди, замърсяващите комини, състоянието на язовирите, парковете, плажовете и ако може веднага да се решат, а 40 години кой е чакал, зададе въпрос екоминистърът. И подчерта, че проблемът с пестицидите е от 40 години - през това време не е изнесен един тон, а са закопавани в земята и тровят природата. За последните 2 години са изнесени веднъж 3 700 т и сега около 1 100 т. Поясни, че те са описани, но непрекъснато намират места, където са закопани тайно и не са казали за тях от страх. Не са съхранявани както е редно, а за заровени в земята.

"Имаме спешни 100 тона в хранилища, които прокуратурата ни разпореди по най-бързия начин да бъдат изнесени, за да не застрашават живота и здравето на хората. Но това е организация - камиони, бидони, хора, с дрехи,  инсцениратор, технологично време...", заяви министър Димитров и отново подчерта, че решението за закопаване е от 1982 г. и не е ясно къде са.

Ще бъдат изнесени около 1100 т в чужбина от най-опасните, защото има и такива, които се съхраняват при добри условия.

"Проблемът не е с тези 1000, които ще изчистим, а с тези 5000, които ще останат приблизително, и всички стоящи зад тях - кметове, областни управители", каза Емил Димитров.

Проблемът с водата по Черноморието - в Камчия има 50 940 000, ще стигне за 7 месеца, ако харчат, колкото са харчили досега, при по-малък разход през зимата - около 10-12 месеца, съобщи екоминистърът. И подчерта, че свършена много работа по проучване на язовирите, качеството на водата, възможностите на тръбопроводите...

"Докато премиерът не прецени коя от всички възможности трябва да се приложи, ние на своя глава няма да го направим", категоричен беше Димитров.

Проблем с водата за Варна няма - тя ще си вземе от Девня, но за Бургас има, ако я източим за Варна, поясни министърът на околната среда и водите и подчерта че се работи по няколко варианта за решаване на проблемите.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад