Министър Гълъб Донев: Чистка и реваншизъм едва ли са правилните определения за промяна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кирил Петков е назначил одитната комисия, която да направи оценка на съпоставимостта между кредитната политика на банката и устава на банката. Целта е да се покаже прозрачността, средствата които се разходват от банката, действия в тази посока ще има и към държавната консолидационнна компания, в иднустриални зони ще влязат на проверка, така че грижата е за публичния ресурс, които разходват държавните предприятия. Всички резултати ще бъдат публични. Това обяви министър Гълъб Донев в "Още от деня" относно данните, които днес бяха обявени от финансовото министерство за заемите отпускани от Банката за възстановяване и развитие.

"От днес на сайта на икономиката фигурира и такава рубрика. Това до 10 дни ще бъде известно и ще бъде обявено на публичността", заяви още министър Донев.



Относно рокадите в министерствата Гълъб Донев поясни, че е съвсем нормално всяко едно правителство, което идва да управлява, да направи промяна и в първия ешалон, който е след министрите, и счита за нормално да бъдат сменени и заместник министрите.
Чистка и реваншизъм едва ли са правилните определения за промяна, коментира още той. За него не е редно за такива назначения да се обвинява, който и да било в реваншизъм.
"Познавам много добре работата на министерството на труда и социалната политика, бил съм дълги години част от това министерство, предприел съм и съм възложил проверки, където има нередности ще бъдат публично обявени", допълни още той.


Министър Донев увери, че социалните плащания, които са залегнали в закона за бюджета са гарантирани, но каза още, че не са финансово осигурени антикризисните мерки.
"За всяко едно продължаване на тези мерки, които са в подкрепа на бизнеса и гражданите, трябва да се намери допълнителен ресурс от бюджета. В момента се прави анализ на всички тези мерки, една от най-ефективните мерки е мярката 60/40, по която са осигурени и запазени над 294 хиляди работни места, но тя е свързана с огромен финансов ресурс, до момента са изразходвани милиард и 200 милиона лева, за да продължи тя и през юни са необходими още 120 милиона. Осигуряването на финансовия ресурс за тези мерки тепърва предстои. Предстои преструктуриране на бюджета", каза министър Донев.

Той съобщи, че в момента нивото на безработицата в България е 5,9 процента или малко над 192 хиляди души са регистрирани като безработни лица.
"Това което предстои е около над 2 800 нови работни места да бъдат разкрити по регионалните програми за заетост, тази заетост ще бъде осигурена със средства от националния план за действие по заетостта чрез общините в България", допълни Донев.


Министър Донев каза още, че планът за възстановяване и устойчивост ще бъде променен там където е необходимо и ще бъде внесен в Европейската комисия.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад