Министър Георги Гвоздейков: Приоритет е спешна оптимизация на транспортната схема и свързаност

Предаване: Панорама, 26.01.2024

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Липсва концепцията за създаване на свързаност в абсолютно всички видове транспорт - железопътния, сухопътния, морския, въздушния. Трябва да си поставим цели и приоритети, които да следваме - това е спешна оптимизация на транспортната схема и транспортната свързаност, за да получаваме това, което в годините назад е било неглежирано или просто е липсвала политика за изграждане, развитие или управление. Това заяви в студиото на "Панорама" министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

На въпрос какъв проблем на българските железници решава закупуването на 60-70 германски вагони втора ръка той каза:

"Дават правилната посока от тук нататък на този вид транспорт. Технологиите в този вид транспорт са от голямо значение, за да доставиш качествена услуга на обществото такава, каквато очакват всички. И това беше най-бързият начин да се случи това, да минем едно или две нива над това, което сме в момента."

Транспортният министър подчерта, че става дума за "перфектно технически поддържани вагони, оперирали до декември месец в германските държавни железници".

"Идеята е тези композиции да обслужват дългите разстояния - София-Бургас, София-Варна. Едновременно с това, нашето желание е да се съкрати времето за пътуване по тези дестинации, да предложим една конкурентна услуга спрямо автомобилния транспорт и да покажем на обществото, че железопътният транспорт от тук нататък трябва да бъде развиван приоритетно, защото е най-екологичният транспорт, който съществува в света", обясни Гвоздейков.

По думите му проектната скорост на железопътния транспорт у нас е 160 км/ч, затова влаковете няма да станат значително, но е възможно да се подобрят условията, които са причина за закъсненията на влаковете в момента влаковете.

За Родопската теснолинейка той заяви, че трябва да бъде "развивана, а не спасявана", защото е туристическа атракция и трябва да бъде съхранена. Тя може да се модернизирана с нови вагони, но само две държави в Европа произвеждат подобни, допълни Гвоздейков.

Какво още коментира министърът на транспорта и съобщенията вижте във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад