Министър Георги Панайотов: Губят се последните 13 секунди от полета на майор Терзиев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Все още не са свалени данните от черната кутия на рaзбилия се на 9 юни край Шабла Миг-29, която вчера беше открита на дъното на Черно море.

Причина за това е скъсан лентов кабел, който трябва да бъде поръчан от Украйна, където е произведена черната кутия. Това обясни в "Денят започва" министърът на отбраната Георги Панайотов.

Той допълни, че е възможно данните да бъдат повредени, ако техническият проблем не бъде отстранен. Очакванията са до два-три дни да бъде доставена необходимата част.

"От кутията биха станали ясни всички параметри на полета - скорост, параметри, траекторията на машината, дали пилотът е предприемал действия в последния момент. Установени са всички данни освен последните 13 секунди. Губят се последните 13 секунди от действията на майор Терзиев", добави той.

Министърът на отбраната каза, че вече е сигурно, че мишената е спусната от 7000 м височина и това е съгласно заложените параметри. Мишената се е движила твърде бързо и трябва да се изясни какви са били причините за това. От разследването предстои да се установи и защо полетът не е бил отменен от ръководителя, който го е насочвал.

Министър Георги Панайотов увери, че до приключването на разследването остава малко време. Данните ще бъдат оповестени публично. "Всичко ще се разбере".

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад