Министър Лазаров: Протестите и исканията на синдикатите и хората са резонни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В края сме на една седмица, преминала под знака на синдикални протести и депутатски усилия по параметрите на бюджета.

Протестите и исканията са резонни, а социалните партньори - в частност синдикатите имат своите основания да алармират за своите искания и за възможностите и необходимостта от повишаването на доходите, но трябва да отбележим, че част от исканията са насочени към работодателите от реалния сектор, това каза "Бизнес.БГ" министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

По думите му възможно е да се постигне споразумение в независимия диалог между синдикатите и работодателите.

Що се отнася до минималната работна заплата там нещата стоят по различен начин. Минималната работна заплата представлява един основен икономически показател за развитието на икономиката, а тя има и определена социална функция. Тя не е единствено категория от реалния сектор, а категория, чрез която се отчита и съобразява и бюджетният сектор. Поредица от възнаграждения биват обвързани с нея и трябва да се вземе предвид финансовото влияние от увеличената минимална работна заплата, обясни той.

830 млн. ще бъдат инвестирани през 2023 година на пазара на труда независимо от това какъв бюджет ще приеме парламента, заяви Лазар Лазаров.

Парите са по ОП "Развитие на човешките ресурси" и Плана за възстановяване и устойчивост по 14 схеми, които вече са одобрени са реализиране.

Те ще се изразходват за подкрепа на работодателите и на заетите лица, както и за реализацията на безработните на пазара на труда.

Въпреки края на туристическия сезон безработицата у нас остава на рекордно ниски нива, заяви още Лазар Лазаров. В ефира на БНТ социалният министър изтъкна, че решението за бюджета трябва да гарантира социалните плащания.

"Във всички случаи рестриктивен бюджет по отношение на социалната система е недопустим. Действат основни правила, касаещи, че е необходимо държавата да гарантира достигнатото до момента равнище на социалните плащания. За тази цел трябва да се направят непопулярни мерки, за което е необходим редовен кабинет", посочи той.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад