Министър Милена Стойчева: Всяко задгранично пътуване е свързано с конкретен резултат

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Имахме разговор с госпожа Габриел и представихме задачите, които си бяхме поставили в рамките на правителствената програма и специално програматана Министреството на иновациите и растежа. Там можем да отчетем, че сме изпълнили почти на 100% онова, което сме заложили. Това заяви в студиото на "Още от деня" министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

"Нашите разговори са изключително професионални и фокусирани върху темите за решаване. Това, което ние обсъдихме, е какви са постиженията и какви са по-високите цели, които Министреството на иновациите и растежа си поставя, като министерство, което е сравнително младо - то стартъп министерство", уточни тя.

На въпрос за критиката на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за големия брой задгранични командировки - 51, двойно повече от тези на външния министър Мария Габриел, министър Стойчева подчерта, че:

"Министреството на иновациите и растежа има огромна задача - да развие ново лице на страната, да представи България като достойно място и дестинация за инвестици и развитие. Всъщност в основния ни фокус е точно привличането на инвеститорите и позиционирането на България като добро място за работа и живот."

Тя беше категорична, че всяко нейно задгранично пътуване е свързано с конкретен резултат и обясни:

"Например, участвах в стратегическия диалог между САЩ и България и следващото пътуване до Америка беше свързано с подписването на споразумението "Артемида" между България и НАСА, което беше историческо завоевание. В друга част от пътуванията ми развивахме взаимодействието с държавите в региона. Имаме цел да направим Югоизточна Европа в хъб за иновации."

Стойчева допълни, че е имала и важни разговори в централата на "Мета":

"Обясниха ми, че имат вече интерес и предстои да обмислят сериозно възможността да открият център за развойна дейност в България в сферата на виртуална реалност", подчерта министърът на иновациите и растежа.

По думите ѝ от 6 юни 2023 година до 27 февруари тази година има "рекорден брой инвестиции, на стойност над половин милиард лева, и сертифицирани 23 инвеститори".

"Това е с 41% повече от миналата година, точно за този период. Предвижда се да бъдат създадени над 2 000 нови работни места", добави Стойчева.

Какво още каза министърът на иновациите и растежа вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад