Министърът на отбраната: Водят се разговори за закупуване на двигатели за удължаване на живота на МиГ-29

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Батальонната бойна група, която България формира, не е окомплектована напълно. Първоначалните оперативни способности се очакват към средата на октомври. Не става въпрос за недостиг на хора, а подписване на необходимите документи, с които страните желаят да участват в тази група. Подготвя се и техническо споразумение, което трябва да мине за решение през МС. Това каза в студиото на "Още от деня" служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Към България и Италия ще бъдат включени също Гърция, Северна Македония, Албания и Черна гора. Както и американската рота "Страйкър".

"Рота "Страйкър" не е част от легендарните американски "Крещящи орли" - това е щабът на дивизията, който ще бъде в Румъния, не в България, но под оперативно командване на този щаб ще е нашата бойна група", уточни Стоянов.

По думите му към момента се очакват 150 американски военнослужещи да дойдат в България.

"Това са първоначалните способности, които трябва да развием. Очакването е броят на участващите в бойната група да бъде над 1500 души. Има нова стратегическа концепция на НАТО, според която имаме предна отбрана", изясни той.

По думите му ще е много трудно да се освободим от руското въоръжение, защото модернизацията на българската армия е забавена с години.

30 млн. е нищожна сума за модернизация, българската армия е подценявана с години, каза той. Подчерта, че ако няма приемственост между отделните правителства, няма как да се постигне модернизиране на армията.

По отношение на сключените договори Стоянов каза, че има сключени два договор за доставка на самолети Ф-16 - 8 броя и новия многоцелеви патрулен кораб - 2 бр. Служебното правителство, подпомогнато от предходното правителство, е сключило договор за придобиване на противокорабни ракети. Предстои да бъде сключен такъв за зенитно-управляеми ракети, а на по-късен етап за торпеда за новите патрулни кораби. В инвестиционната план-програма са заложени около 12 проекта. За процеса на превъоръжаване ще са необходими между 6 и 8 млрд. лв, каза служебният министър на отбраната.

По отношение на охраната на българската граница Димитър Стоянов беше категоричен, че отслабване на охраната от страна на българската армия няма.

На границата има над 350 военнослужещи, които подпомагат МВР, които използват различни технически средства - от очила за нощно виждане, безпилотен летателен апарат, който ще бъде включен в по-нататъшен етап. От 2018 г. има план, съгласно които МО може да увеличи силата на над 1400 души.

До преди няколко седмици МО е участвало със 100 души в охраната, сега са над 350 и то заради увеличения натиск. Пробив в охраната няма, категоричен е Стоянов.

"Естествено, че има канали, по които минават мигрантите, но се прави всичко възможно това да бъде ограничено, заради което ще се включат допълнително сили и допълнително средства", уточни министърът.

Вижте целия разговор във видеото

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад