Моделът на пенсионната система и необходимостта от реформа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Една от сферите, която най-добре отразява има или не стабилност, е социалната. Днес ще се насочим именно там - към бюджета на държавното обществено осигуряване. Безпрецедентни три дни отне обсъждане само на бюджета на НОИ при актуализацията в парламента. Стигна се до паметната реплика на финансовия министър за взривяване на бюджета, след като бяха заложени разходи, които не се знаеше как ще бъдат изпълнени.

Три неща бяха приети:

- 3 пъти по 120 лв. да бъдат допълнително дадени на пенсионерите за месеците октомври, ноември и декември като антикризисна мярка

- от 25 декември да има актуализации на пенсиите като всяка година ще тежи с повече 1,35 във формулата за пенсиите

- от Коледа минималната пенсия да стане 370 лева, а таванът - 1500.

За всичко това разговаряхме с управителя на НОИ Ивайло Иванов.

В момента пенсионната система събира повече приходи, засега не се предвижда повишаване на размера на осигурителните вноски. Това заяви в "Бизнес.БГ" управителят на НОИ Ивайло Иванов.

За следващата година сумата, която ще е необходима, е 13 400 000 лв., така че тези средства са заложени в бюджета до края на годината. Дефицитът, който е предвиден, с така направената актуализация намалява - около 6 400 000 лв., допълни той.

По думите му разходите за пенсии са се вдигнали със 700 000 млн. до края на годината, и ако се запазят тези темпове и другите плащания, необходимата сума за следващата година ще е близо 2 300 000 лв. - или около 14% допълнително.

С актуализацията на бюджета се заложи минималната пенсия да стане 370 лв. Хората, които ще получават тази пенсия, са към 1 400 000 души.

"Логиката на законодателя в тази система е, че все пак е обвързана с линията на бедността. Тъй като линията на бедността е 369 лв, се прие от народните представители доходът, който получават нашите пенсионери, да не е под тази линия на бедност. Максималната пенсия беше повишена на 1500 лв., но има и хора - близо 20 000 души, които получават много повече, и те също са ограничени с този размер", каза още управителят на НОИ.

Още от разговора вижте във видеото.