Моторът

Понякога през войните се срещали и приятели, които оставили подарък...

Държава: България
Година: 2017
Времетраене: 92 минути
Моторът
За продукцията

Драма

По автобиографичната книга "Следеният човек" на Веселин Бранев и меморите от "Дневник" на Богдан Филов

Сценарист и режисьор: Валентин Гошев
Оператор: Иван Тонев
Музика: Владимир Джамбазов

В ролите: Александра Радичева, Димитър Ангелов, Руди Евтимов, Никола Додов, Филип Трифонов, Гергана Кофраджиева, Михаил Мутафов, Ицхак Финци и др.

Продуцент: Ars Digital Studio
Разпространител: А Плюс Филмс

"Животът бе пред тях, но настоящето носеше война, а бъдещето - неизвестност"...


"Моторът" разказва за приятелство по време на Втората световна война, което продължава години, независимо от превратностите и историческите събития".

Как се появява идеята за филма "Моторът":

"Село Бараково (край Благоевград) е било доста интересно в миналото. Събирах материали за документален филм за фабриката на братя Балабанови. Покрай нея научих за немеца Вили, който е работил по време на войната в германска военна работилница, създадена към фабриката.

Вили се е движил навсякъде със своя мотор, а когато дошло време да отпътуват от България, той решил да подари машината на българския си приятел Славчо - младеж от селото. Такава е историята във филма "Моторът". Валентин Гошев

Снимките на филма са в Ловеч и околните села - Старо Стефаново, Лешница, Българене, с участието на много местни жители не само във фона, но и в роли.

В Ловеч е и предприемиерната прожекция - в зала "Космос", а химнът "Шуми Марица" се изпълнява от Духовия оркестър на града, с ръководител Тотко Рогашки.


Мотоциклетът в историята е бил знаменитият BMW R75 - най-популярният мотор в Германия по време на Втората световна война, известен като "Мотора на Вермахта". Тази проходима и здрава машина още се издирва от колекционерите. За филма е намерен оригинален модел от семейство в София, чийто син е дубльор за снимките в движение.

СЮЖЕТ

През Втората световна война трима тийнейджъри се събират в едно българско село. Славчо живее там - в Баракаво, Вили е германско момче от немската военна част, а Евелина е евакуирана софиянка, чиято къща е била разрушена от английските и американските бомбардировки.

И тримата са ученици в местното училище.

Срещата им не започва с усмивка - първо ги разделя войната, после се намесват и чувствата на младостта - ревност, съперничество, любов, омраза, но побеждава приятелството, в което остава и жест на благодарност. Следващата им среща е след 50 години...

Сюжетът в историята разкрива, че по време на война се създават и приятелства без предразсъдъци, но загадката за смъртта на цар Борис ІІІ остава...

Българска рапсодия

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад