"Музиката вместо улицата" - проект за интеграция, който дава шанс на деца от уязвими общности

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проектът "Музиката вместо улицата" стартира преди 14 години, сподели концертмайсторът на „Софийски солисти“ Георги Калайджиев. Тогава, заедно със съпругата му Мария Хаушилд, стартират заниманията с талантливи дечица в Сливен. С помощта на музиканти, прегърнали идеята, репетициите с децата започват в гаража на сестрата на маестро Калайджиев. За този период от време през проекта са минали повече от 300-400 деца.

Музиката е дисциплина е тя наистина дава възможност на децата да изберат един смислен живот пред този на улицата.

"На нашата 10-годишнина ни откри нашата първа дама Десислава Радева в гаража на сестра ми, където провеждахме нашите упражнения. Донесе една разкошна торта, почерпи децата и това ни беше 10-годишният юбилеен сонцерт по-късно. Благодарение на тези контакти последваха концерти - два пъти със Софийска филхармония, един път със "Софийски солисти" - моите мили колеги, и един път с Шуменския симфоничен оркестър. Децата бяха пет пъти на турне в Германия", разказа той.

Ректорът на НМА проф. д-р Сава Димитров подчерта, че не говирим за социална съпричастност. По думите му това би било задължение в голяма степен и на образователните институции, каквато е и Националната музикална академия, макар и образоваща в музика.

"Да намираме добрите примери, да намираме подобни съвместни дейности, защото тази наша първа среща може да има едно продължаващо действие."

Подчерта, че НМА и висшите училища по изкуствата трябва да дават сцените си за такива примери - за талантливи деца, които са избрали музиката.

"Солистът, който ще се представи утре, беше вече аплодиран от Академичния оркестър, вече беше приет като едно талантливо бъдеще. Макар и ученик в 11. клас, ние се надяваме, че той ще бъде примерът за това, че е свирил на сцената на Музикалната академия, ще стане неин студент и ще даде примера на онези, които сега поглеждат през прозореца на гаража и искат да видят какво се случва там."

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад