Надежда Йорданова: Лесни решения на настоящата ситуация няма

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В България имаме дълбоки политически проблеми. Лесни решения на настоящата ситуация няма. Ние трябва да проведем разговора за причините за дълбоките разломи в обществото. Това каза в студиото на "Денят започва" Надежда Йорданова - депутат от ПГ на "Продължаваме промяната-Демократична България.

"Промяната на избирателната система няма да реши дълбоките основания за политическата криза, защото как формираме политическото представителство е технически инструмент. Същевременно в България имаме дълбоки политически проблеми. Промяната в избирателната система, изкуственото осигуряване на мнозинство на една политическа сила ще сложи похлупак върху дълбоките проблеми, които ще продължат да стоят и те ще избуят било то чрез протести на улиците, било то по друг начин. Разломите могат да станат толкова големи, че да изместят България от нейната евроатлантическа орбита", заяви тя.

Според нея "промени в изборния процес са нужни, за да върнат доверието на хората в гласуването", но не счита, че гръцкият модел е добро решение.

За възможността България да се превърне в президентска република Йорданова обясни:

"Промяната на форма на управление на България изисква Велико Народно събрание. Аз не считам с оглед спецификите на нашата родина, че президентската република е добър вариант. Даването на цялата власт на едно лице, съдържа определени опасности, които могат да бъдат отклонени нашите демократични процеси в авторитарен режим."

За промените в Конституцията и очакваното произнасяне на Конституционния съд по казуса тя беше категорична:

"Важно е да имаме решение на Конституциониия съд, но е по-важно качеството на това решение, отколкото скростта на неговото произнасяне. С притеснение отчитам широкия фронт, който организира прокуратурата срещу измененията в Закона за съдебната власт. Те на практика с множеството си становища отново атакуват промените в Конституцията и искат връщането на ситуацията преди измененията, отново всемогъщ и безконтролен главен прокурор и съд, който много зависи както от решенията на прокурорите, така и от политиците."

Какво още каза Надежда Йорданова вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад