Надежда Йорданова: Предвижда се механизмът за разследване на главния прокурор да действа от следващата година

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Докладът на европейската комисия е съпътстван с оптимизъм. Много ясно е отбелязан амбициозният план на правителството, който е втъкан в Плана за възстановяване и устойчивост, за сериозна и ефективна съдебна реформа. Изключително подробно се отбелязват мерките, включително и необходимостта от създаване на механизъм за разследване и търсене на отговорност от главния прокурор. С тревога се отбелязват и задълбочаващите се проблеми със структурата и функционирането на ВСС и възможните политически влияния. Това коментира Надежда Йорданова – министър на правосъдието в оставка в „Денят започва“. 

„Главният прокурор трябва да се съсредоточи върху изпълнението на една от основните критики, а именно, че липсват разследвания и влезли в сила присъди относно корупционните престъпления на високите етажи“, добави тя. 

По повод 23-те законопроекта, които трябва да бъдат приети докрая на годината Йорданова каза:

„Един от законопроектите е приет и остават 22. 8 от тях са в сферата на правосъдието и някои вече са в парламента“.

Йорданова изреди няколко законопроекта, които вече са в парламента: „Например, антикорупционният закон е в парламента, внесен от депутати. Също така изменение в търговския закон относно иновативните компании. Вчера Министерският съвет одобри поредния закон  във връзка с търговската несъстоятелност и стабилизационно производство“.

По думите ѝ във сферата на правосъдието всички законопроекти са готови или са на обществено обсъждане или предстои да започне такова.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад