Надежда Йорданова: Случаят "Нотариуса" илюстрира защо е необходима съдебната реформа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Онова, което виждаме в последните дни със случая "Нотариуса" илюстрира защо е необходима съдебната реформа. Съдебната реформа е все още в етап на случване. Винаги сме говорили, че измененията в Конституцията са първата стъпка, необходима за радикална съдебна реформа. Предстои да приемем новия Закон за съдебната власт, измененията в процесуалните закони, посочи в "Денят започва" Надежда Йорданова, депутат от ПГ на ПП-ДБ, бивш министър на правосъдието.

Закриването на специализираните съд и прокуратура се оказа важна стъпка за това да започнат да се прекъсват зависимостите, тъмните мрежи в съдебната власт, подчерта тя.

"Стана ясна волята, че този път реформата ще мине и ще бъде приключена докрай. Това изнерви определени хора и според мен се прави опит за замитане на следи, за разчистване на сметки. Именно затова е изключително висока, голяма отговорността на съдебната власт и на политиците, всички съдебни органи да си свършим работата."

Йорданова е категорична, че "за да се случи прочистването на системата и изграждането наздраво, ние трябва да подкрепим онези професионалисти, които с чест и достойнство и почтено изпълняват своята професия. Такива има в системата. Винаги има риск нещо да се случи".

Дебатът за това доколко обвинителната функция да е монопол на прокуратурата е много голям. Има гласове за това да има по-силна фигура на частния обвинител. Стъпките са много и трябва да бъдат предприети. "Ще се борим за това да се подобри контролът в сферата на употреба на срс-та", допълни тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад