Най-хубавото нещо

Колко години ще минат, за да признаят истинската Награда за красота

Държава: Франция, Швейцария
Година: 2018
Времетраене: 82 минути
Най-хубавото нещо
За продукцията

Семейна драма

Режисьор: Паоло Вирци
В ролите: Стефания Сандрели, Валерио Мастандреа, Микела Рамацоти и други

ФИЛМЪТ

Режисьорът Паоло Врици често наблюдава човешки връзки и семейни отношения в парадоксални сюжети за размисъл. Преди разобличитeлната история в "Човешки капитал" (2013) Врици снима драмата "Най-хубавото нещо" (2010), която е оценена като „реверанс към пасторална красота на италианското кино от 70-те години на ХХ век“. Историята е биографично свързана с режисьора по място на действие и социална атмосфера - с живота в Ливорно от средата на ХХ век.

Кое е най-хубавото нещо е въпрос за цял живот и този филм ще намери отговора.

В главните роли са представители на три поколения италиански актьори, всеки със своята красота - младата и изключително привлекателна Микаела Рамацоти избраната за "Най-чувствителна италианска актриса" - Гранд дамата Стефания Сандрели, и "сериозното" лице на съвременното италианско кино - Валерио Мастандреа, който напомня за профила на актьора Венсан Линдон във Франция. В "Най-хубавото нещо" неговият герой ще преоткрие ценното след 30 години.

СЮЖЕТ

Историята разказва за семейство Микелучи от 70-те години на ХХ век до съвременността.

Началото е било през лятото на 1971, когато красивата Анна Ниджоти печели титлата "Мис Мама" на най-посещавания и престижен плаж в Ливорно. Анна е красива жена, всеотдайна съпруга и майка на две деца - Бруно на 8 години и Валерия на 5. Наградата би могла да донесе обща семейна радост, но не и за ревнивия ѝ съпруг Марио, който не може да понесе общественото внимание към жена си. Той гневно избухва и напуска семейството. Така, вместо щастие за фамилия Микелучи, наградата носи раздяла. Анна остава сама, без работа и дом, децата се опитват да разберат случващото се и единственото постоянство, което откриват, е в енергията и оптимизма на своята майка. Тя ги учи да откриват малките радости, никога не унива, не се предава и вярва, че доброто предстои въпреки трудностите, които се трупат. Въпросът е дали нейният жизнен оптимизъм спасява или заблуждава децата ѝ. Искрената и наивна дъщеря Валерия сякаш вярва в чудеса, но наблюдателният син Бруно бавно се дистанцира и един ден напуска града и този живот, който не иска да си спомня.

След 30 години той е преподавател в Милано, необвързан, вглъбен и сериозен, смятан дори за мизантроп. Сестра му Валерия го търси за спешна среща с връщане към миналото. Майка им Анна Ниджоти ги очаква, все така силна и вдъхновена, готова да им предаде своя последен урок за радостта от живота...

Златна Романова

"Най-хубавото нещо" е Официалното предложение на Италия в Номинациите "Оскар" за чуждоезичен филм.

Награди "Давид" за филм на Паоло Вирци, сценарий, главни роли на Валерио Мастандреа и Микела Рамацоти и всички номинации по категории от Италианските филмови награди "Давид ди Донатело" (2010)

Награди за филма и екипа от Филмовите фестивалите в Бари, Салерно, Санта Агата де Готи (2010)

Номинации за най-добър филм от Европейските филмови награди и от Фестивала в Шанхай (2010)

Паоло Вирци с Човешки капитал

Валерио Мастандреа в:

Еуфория

Перфектни непознати

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад