Найден Тодоров: Не само финансирането е проблем, проблем е отношението в обществото към културата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Министерство на културата не е нова територия за мен, работя в структури, които са към Министерство на културата от доста години, така че беше лесно да вляза с усмивка", каза в "Още от деня" Найден Тодоров, министър на културата, директор на Софийска филхармония. 

"От маестро министър се става трудно, но поне атмосферата не ми е чужда", призна Найден Тодоров. 

И сподели, че е отказвал 2-3 пъти преди, но има някои проблеми в тази сфера, за които си е задал въпроса дали са решими или нерешими и може ли да направи нещо за тях.

"Не смятам, е един човек може да оправи културата в България, но смятам, че всички заедно могат да го направят", отбеляза министърът и подчерта, че се е съгласил, защото това е нещо временно. 

Не само недофинансирането е проблем, проблем е липсата на достатъчно отношение в обществото към културата, посочи Найден Тодоров. 

"Ние под култура разбираме нещо, което е всъщност е много малка част от цялата култура - културно наследство, изкуство. Култура е всичко - култура е начинът, по който се случва образованието, култура е как говорим един с друг, култура е начинът, по който не се съгласяваме с нашия опонент и изкуствата са това, което ни приучва да бъдем по-толерантни към чуждото мнение", коментира маестро Тодоров. 

И подчерта, че първото, с което се захваща в министерството, е спокойствието. 

"Хората на културата трябва да са първите, които да накарат обществото малко да улегне в своята емоционална реакция, за да можем след това да реагираме наистина интелигентно на всички проблеми", заяви служебният монистър на културата.

Вижте цялото интервю. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад